Проверката по преписка, образувана след самосезиране по медийна публикация във връзка със

...
Проверката по преписка, образувана след самосезиране по медийна публикация във връзка със
Коментари Харесай

Прокуратурата излезе с подробности във връзка със случая на деца, дишащи райски газ в Русе

Проверката по кореспонденция, формирана след самосезиране по медийна публикация във връзка със случай на деца, дишащи божествен газ, е в заключителна фаза, оповестиха от прокуратурата.
Установена е самоличността на осемте малолетни снимани на видеоклипа, тиражиран в медиите. Същите са на възраст от 15 до 17 години и са учащи в разнообразни образователни заведения в града.
Те са закупили един флакон диазотен оксид - райски газ за сумата от 50 лв. от 17-годишен, с който са се свързали посредством персоналните си профили в една от социалните мрежи.
В хода на инспекцията, като владеене на три лица - едното от които на 17 години, са установени 114 флакона - всеки с съдържимост от 640 мл., съдържащи божествен газ и 360 патрона за разфасоване на подобен газ.
Те ще бъдат предадени на РЗИ, след привършване на работата по преписката. От един флакон всекидневно се зареждат с божествен газ 80 балона, които се продават на дребно.
На един от пълнолетните е съставен акт. Той е подписан без възражения, като е декларирано предпочитание да бъде приложена процедурата за привършване на административно-наказателното произвеждане със съглашение.
По отношение на другото пълнолетно лице информацията е предадена на представител на РЗИ и следва да бъде осъществена преценка относно ангажирането на административно-наказателната му отговорност.
На момчето, което е препродало райския газ на осемте малолетни, според Закона за здравето, не може да бъде търсена отговорност. ОД на Министерство на вътрешните работи ще изпрати подобаващ отчет по случая до Държавна организация за протекция на детето - за откритото държание на всяко от малолетните лица.
Това са органите, които ще преценят нуждата и опцията от предприемане на съответни ограничения. В Община Русе този отдел е виновен за организирането и осъществяването на общинската стратегия за закрила на детето, взаимно с Дирекция „ Социално подкрепяне “, и има водеща роля в активността на комисията за детето - съгласно оповестеното в т. 13 от програмата им.
До момента не са открити данни за осъществено закононарушение от общ темперамент. Прокуратурата смята за значимо да бъде регистрирано, че тази инспекция не би била допустима, в случай че не разполагаше с пълномощията дадени ѝ от Конституцията и Закон за съдебната власт по линия на „ Общия контрол за правда “.
Случаят бе тестван и обяснен от екип чиновници на ОД на Министерство на вътрешните работи и на Регионална здравна ревизия в изключително къс срок - от два дни, едвам след ангажиране на прокуратурата с проблема и това не е казус в работата на прокурорите.
Продажбата на конфискуваните от трите лица флакони райски газ и патроните за тях не е осъществявана и документирана по реда на Закона за счетоводството. Тя е осъществена от тях като физически лица.
Цената на едро на флакон с божествен газ с съдържимост от 640 мл. е от 28 до 32 лева и свободно се оферират в интернет и обществените мрежи. Цената на един балон е от 6 до 7 лв. или продаден на дребно един флакон божествен газ носи облага от 480 до 560 лв..
Тази информация не съставлява „ задоволително данни “ по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс и не дава опция да бъде образувано и извършено следствие за осъществени данъчни закононарушения, само че Окръжна прокуратура я намира за задоволителна органите по приходите да предизвикват и извършат съответните инспекции, за които имат нужната подготвеност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР